Een barbecue is een apparaat waarop voedsel kan worden bereid door het met een hete luchtstroom te garen. Er zijn verschillende warmtebronnen die hiervoor gebruikt worden.
Grill
Een grill is een barbecue waarmee op een rooster direct boven een warmtebron, op hoge temperatuur voedsel geroosterd kan worden. Alleen barbecues die hoge temperaturen kunnen halen zijn in principe geschikt om te grillen. Dit zijn meestal houtskoolbarbecues.
Houtskoolbarbecue
Deze barbecue gebruikt brandend houtskool als warmtebron. Om het houtskool aan te steken, kunnen verschillende middelen worden gebruikt zoals een brander, aanmaakblokjes, gel en andere brandbare vloeistoffen. Het soort houtskool is van invloed op de smaak en derhalve is de keuze hierin zeer belangrijk. De beste houtskool komt van hardhout en is niet overal verkrijgbaar. Houtskool van hardhout haalt hele hoge temperaturen, blijft veel langer branden en laat nauwelijks as achter. De temperatuur is te regelen met controle op de zuurstoftoevoer.
Gasbarbecue
Een gasbarbecue is sneller op temperatuur dan een houtskoolbarbecue, wat vaak als grootste voordeel wordt gezien. Het grootste nadeel is de lage maximale temperatuur. Met houtskool kunnen er veel hogere temperaturen worden gehaald, die nodig zijn om bijvoorbeeld steaks te grillen, of pizza's te bakken. Een ander nadeel is het gemis van smaak. Dit wordt soms opgelost met een systeem waarmee kruiden en of hout boven het vuur kan worden gehouden.
Elektrische barbecue
Ook een elektrische barbecue is snel op temperatuur. Het grootste voordeel van een gasbarbecue is dat deze ook binnen gebruikt kan worden, of op het balkon, aangezien een gasbarbecue zelf geen rook of geur afgeeft.
Pelletbarbecue
Een pellet is een geperste korrel van biivoorbeeld hout. Een pelletbarbecue heeft een systeem waarbij tijdens gebruik houtpellets in een constante stroom worden toegevoegd aan de brandhaard. De temperatuur van een pelletbarbecue is hierdoor zeer beheersbaar.